İçindekiler
Seo Nedir ?
Seo arama motoru optimizasyonu yani kısacası arama motorunun kriterlerinin en doğru şekilde yapılması anlamına gelmektedir. Seo ile en iyi şekilde web sitenizden verim alabilir, daha görünür olabilir ve müşterilerinize en doğru şekilde ulaşabilirsiniz. Doğru yapılan bir seo hem müşteri gözünde, hem de google gözünde blog veya sitenizi başarıya ulaştırır.
En Doğru Seo Teknikleri Nelerdir ?
Her seocunun veya seo ajansının mutlaka kendine has bir tekniği vardır. Lakin sonuç hep aynı çıkar. Kimisi erkenden sonuca ulaşırken, kimisi adım adım bu sonuca biraz daha zaman alarak ulaşır. Ama sonuç ve gidilmesi gerekilen ilk yok ilk sayfada web sitesinin yer almasıdır. Daha sonrasında ilk 5. Sıra hedeflenir. Çalışmalar devam eder ilk 3 sıra hedefi konulur. En sonunda rekabet ve kelimeye göre farklılık göstererek ilk sayfada ilk sıra hedeflenmektedir. En doğru teknik ise doğal yapılan, özgün ve kaliteli içerik ile de pekiştirilen seo mantığıdır.
Seo ve Kaliteli İçerik ?
Önemli olan seo yapmak değil web sitenizin müşteri karşısında ne şekilde gözüktüğüdür. Muhteşem bir şekilde seonuzu yaptığınız bir siteden ilk sıra ve ilk sayfalarda olmasına rağmen hiçbir satış alamayabilirsiniz. Bu sebep ile yaptığınız seonun yanında müşteri gözünden de web sitesine bakmanız son derece önem arz etmektedir. Müşteri giriş yaptığı siteden bilgi almak veya ürün almak için ziyaret ettiğinde seosu çok iyi olan siteden karmaşık yapısı veya diğer sebeplerden dolayı hizmet almadan çıkabilir. Bu sebep ile sadece seo değil, müşteri gözünden de web sitesinin anlaşılır olması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Eğer ki web sitesi sürekli güncel ise o zaman tadından yenmez. Güncel web siteleri müşteriye her zaman bu web sitesi ile ilgilenen ve müşteriye değer veren birisinin olduğunun göstergesidir.
Seo ve Güncel İçerik ?
Herkesin dilinde bir güncel içerik nedir peki nu güncel olan içerik. Arama motoru optimizasyonu da diğer işler gibi sabır, titizlik, düzenlilik gerektirir. Güncel olan içerik ise düzenli olarak girilen içerik anlamındadır. Eğer belirli zaman aralıklarında içerik girişi yapılıyor ise arama motoru bunu fark ederek sitenizi sürekli olarak indexleyecektir. Bu da düzenli olarak belirli zamanlarda işe gelen bir işçiye benzer, düzenli işine gelen işçi veya firmasını düzenli saatlerde açan kişi her zaman müşteriye ulaşacaktır demektir. Bu sebep ile dilerseniz her gün, dilerseniz haftanın belirli günlerinde düzenli bir şekilde güncel içerik girmenizin web sitesi veya blog açısından son derece faydasını göreceksiniz. Bunun yanı sıra web sitesi ile alakalı olarak girilen içeriğin güncel olması ve o günün şartlarına uygun bir anlatım şekli ve teknolojiyi veya yeni çıkaracağınız ürünün detaylarını bilmenizden geçer ki bu da konu hakkında sürekli güncel bilgi sahibi olmanız gerektiği anlamına gelir.
Seo Neden Bu Kadar Önemli ?
Bir dükkanınız veya işletmeniz olduğunu varsayalım. En iyi ürünleri sattığınızı varsayarsak, dükkanınız göz önünde değil de bir sokak arasında ise hiçbir zaman istediğiniz hacimde müşteriye ulaşıp satış yapamazsınız. Bunun yanı sıra dükkanınız işlek bir caddede ise son derece kolaylıkla ürünlerinizi satabilirsiniz. İşte seo burada sizin işlek bir caddede görünür olmanızı ve müşterilerin sizi fark etmelerini sağlamaktadır. Şu söz hiçbir zaman unutulmamalıdır: “Her ne kadar en kaliteli ve en iyi ürünü de satıyorsan eğer müşteriler seni bilmiyor ise o ürünün veya hizmetin ne kadar kaliteli olduğunu bilmiyor ve satın almıyor demektir.” Bu sebepledir ki optimizasyon mutlaka önem arz etmektedir.
Seo ile İlk Sayfaya Yükselmek ?
İlk sayfa nedir bu ilk sayfa herhangi bir arama yapıldığında Google arama sonuçlarında çıkan ilk sonuçlar sırasıyla 1 2 3 diye devam eder. Buradaki oranlar çok önemlidir. İlk sırada yer alan bir siteye tıklama oranı yüzdesi yüksek iken 2. Ve 3. Sıralar daki web sitelerine tıklama oranları farklılık gösterir. Google Adwords reklamlarını da göznünde bulundurursak ilk 3 sırada olmak web siteniz açısından son derece önemlidir.
Site içi Seo Nedir ?
Site içi optimizasyon konusu son derece uzundur. Bu başlık altına sürekli olarak güncel bilgiler ekleyeceğim. Gelelim site içine bir sayfa veya yazıda mutlaka 1 adet Title (başlık) olmalıdır. Bu başlık konunun ne ile alakalı olduğunun en önemli göstergesidir. 1 Descriptions (Kısa açıklama metni) bu başlığın hemen altında yer alır. Başlık ile alakalı ve içerik ile mutlaka alakalı olmalıdır. Yani kısacası başlık mutlaka descriptions içerisinde bulunmalıdır. Kısa açıklama metni müşterinin başlıktan sonra ilk baktığı yer olmasından dolayı konunun veya ürünün mutlaka kısa bilgilendirme açıklaması burada yer almalıdır. Burada önemli olan ise şudur; Herkes bir çok aynı ürünü veya aynı yazıyı yazmasından dolayı başlıklar hemen hemen aynı, descriptions kısımları da buna benzer şekilde aynı yer almaktadır. Burada can alıcı nokta ise farklılıktır. Aynı konu hakkında yazı yazılmış bile olsa canlı, dikkat çekici ve hiç olmayan bir başlık ve descriptions seçilmesi hem Google gözünde farklılığa neden olarak sizi üst sıralara taşırken, hem de müşterinin aynı başlık ve açıklamalar arasından web sitenizi fark etmesine neden olacaktır.
Alt Başlıklar H1 – H2 – H3 – H4 – H5 – H6 gibi alt başlıklar ise vurgu yapılacak olan yazınızın diğer başlıklarıdır ki burada bir hiyerarşi vardır. Bu başlıklar çok fazla kullanılmamalı ve sırası ile kullanılmalıdır. Bu yapıda olan bir çok site üst sıralar da yer almaktadır.
Anahtar kelime oranı da yazınıza ait olan anahtar kelime kullanma yoğunluğunuzdur. Bu abartılmamalı ve anahtar kelime ve bu kelimelerin varyasyonları kullanılmadan da bir yazı yazılmamalıdır.
Resim optimizasyonu konusu da site içi çalışmalar arasında yer almaktadır. Resimlerin açıklamaları, başlıkları ve diğer alternatif metinleri yazılır ise o resim en iyi şekilde indexlenir. Ayrıca Google görseller de bir arama yapılıyor ise bu resim ilk sıralarda yer alır. Müşteri resme tıkladığında zaten sitenizi ziyaret etmiş olacaktır. Bu şekilde resim optimizasyonu ile de ziyaretçi trafiği iyi ölçüde artmaktadır. Ayrıca resimlerin de kendi içinde optimize edilmesi kısmında boyut önemli rol oynamaktadır. Google sayfa açılış hızına önem vermesinden dolayı resimlerinizin compress yaparak boyut küçültmenizde önemli bir adımı tamamlamış olmanıza olanak sağlar.
Kategori kısmına gelecek olur isek yazılan yazıların belirli bir kategori ile yazılmış olması hem o yazıları daha sonra hızlıca bulmanızı sağlar. Hem de ürünlerinizin belirli bir kategori altında toplanmasına olanak sağlar.
Site Açılış Hızı son derece önemlidir. Google son dönemde sitelerin açılış hızına çok daha önem vermektedir. Zaten mantıken düşünecek olur isek bir ziyaretçi web sitenize tıklar ve bekler ise ya bu web sitesni ziyaret etmeden tekrar çıkış yapar veya bir sayfadan diğer sayfaya geçmeye üşeneceğinden başka bir siteye geçiş yapar. Google Page Speed testi ile site hızınızı ölçebilir, düşük olan kriterlerde kendinize önlemler alarak bu hızı yükseltebilirsiniz. CSS kodlamaları, Java Script, Resimlerin optimizasyonları (boyutları) site hızınızı etkileyen yegane etkenlerdir.
Mobil Web Sitesi’nin Önemi Nedir ?
Google’ın belki de en çok önem verdiği kriterlerden birisi olan mobil uyumlu web siteleri her zaman çok daha ön planda sıralamaya girmektedirler. Mobil uyum bir web sitesi ile işinize başlamak sizler için hem bir zaman tasarrufu, hem de bu en büyük kriteri aşmanızı saplayacaktır. Eğer blog veya siteniz mobil uyumlu değil ise cep telefonları ve tablet aramalarında ki en çok arama yapılan cihazlar cep telefonları olmasını göz önünde bulundurursak sıralamalar da aşağıda kalmanıza ve trafiğinizin düşmesine buna ek olarak da müşterilerin sizleri bulamamasına işaret etmektedir.
Site Dışı Seo Nedir ?
Site içi seonuzu bitirdikten sonra yapılması gerekilen adımlardan en önemlisi artık site dışı seo’dur. Site dışı seo uçsuz bucaksız bir şekilde yapılabilmektedir. Site dışı seoya başlarken en önemlisi sosyal medya sitelerine yönelmek olmalıdır. Bilinmelidir ki sosyal medya mecraları gerek alexa değerleri yüksek olmasından, gerekse milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmesinden dolayı size şu avantajları sağlayacaktır.
Web sitenizde hızlı indexlenme,
Daha çok ziyaretçi trafiği ile müşteri kazanabilme ve sıralamaya etki,
Kalıcı ve doğal yollardan oluşan backlink stratejisinde ilk büyük adım.
Sosyal medya araçlarından twitter, facebook, instagram, vk, scoop.it, reddit vs. bir çok mecrada işletmenizin, blogunuzun hesabını açıp yazdığınız yazıların, ve sitenizin ana linkini paylaşmanız size avantaj sağlar. Sosyal medya araçlarının çeşitliliği ve sosyal medya mecralarının seoya etkisi hakkında detaylı bilgilere ise bu linkten ulaşabilirsiniz.
Seo Nasıl Yapılır ?
Seo 2’ye ayrılır. İç seo ve dış seo olarak, burada site içi yapılacak olan seo adımları ve site dışı yapılması gereken seo adımlarını sizlere konu alacağız.
Seo’da adım adım yükselmek ?
Dediğim gibi sabır, düzenli çalışma, orjinallik ve kaliteli özgün içerik seo da adım adım ilerlemenizi sağlayacaktır. Bir blog veya web sitesi oluşturduğunuzda bu site mutlaka bir sıralamadan bazı kelimelerde Google arama sonuçlarında gözükmeye başlayacaktır. Bu süreç 1 gün, 1 saat, 1 hafta gibi süreçler olabilir. Örneğin; en iyi diziler kelimesinde 65. Sıradan google arama sonuçlarına girildiyse, bu zaman ile seonunda yardımlarıyla yükselmeye adım adım devam edecektir. Çalışma yapıyorum fakat yükselme olmuyor diye düşünmeyin. Sabır ve kararlılık mutlaka gerekli. Özellikle internette bir site veya blog ile para kazanmaya başlamak istiyor iseniz sabır bu işin en büyük anahtarıdır. Bunun yanı sıra diğer siteler, bloglar ve rakip site bloglar hakkında bilgi sahibi olup araştırma yapmak önemlidir.
Seo konusunda yapılan optimizasyon ve iyileştirme çalışmaları ile site içi seo ve site dışı seo çalışmaları yapılmaya başlandığı andan itibaren adım adım yükselmeler meydana gelmektedir. Çalışmaların düzenli, kararlılık içinde, özgün ve kaliteli içerikli olarak, sabırla yapılması adım adım sıralamalarda yükselmenize çok yüksek etki sağlayacaktır.
Ayrıca yapılan çalışmalar sitenizin Google indexine hemen de yansıyabilir veya belirli bir zaman aralığında da yansıyabilir. Bu tamamen yapılan çalışmanın gücüne bağlı olarak değişmektedir. Her sayfa veya her yazı için Google Search Console uygulamasını kullanıp link tanıtma işlemleri yapılabileceği gibi bu ilk aşamada yapılır ise daha iyi olur. Sürekli olarak linki Google’a manuel olarak tanıtmak bir müddet sonra sitenize Google botunun hiç uğramamasına da sebep olabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar da doğal yollar ile Google botun sitenize gelmesinde her zaman çok daha fayda vardır. Google Search Console link tanıtmaları günlük olarak çok daha belirli adetlerde yapılmaktadır.
Seo Fiyatlandırması Nasıldır ?
Fiyat her zaman değişkendir. Doğru bir seo uzmanı veya seo ajansı ile çalışırsanız bu bütçe ve fiyatları geri dönüşüm olarak hesapladığınızda normal bulacaksınız. Lakin bu işi sadece para kazanma mantığında yapan kişi veya firmalar ile karşılaşırsanız burada çok ciddi bir para kaybedebilirsiniz. Doğru firmayı nasıl bulacağım dediğinizi duyar gibiyim. Doğru firmayı bulmak için referanslarına, müşteri yorumlarına, daha önceki çalışmalarına, özgün ve doğal yollar ile yaptığı çalışmalarını inceleyerek başlamanızı tavsiye ederim.
Seo Kriterleri Nelerdir ?
Şu anda bilgi birikimime dayanarak 200 adet seo kriteri bulunmaktadır. Lakin bu rakam yukarıya doğru sürekli çıkmaktadır. Yeni Google güncellemeleri ile seo kriterleri çok daha kapsamlı ve adet olarak fazlalaşmaktadır. En önemli kriterler arasında ilk sıralarda şunlar yer almaktadır:
- Domain’in .com şeklinde olması
- İçeriğin ve anahtar kelimenin domain içerisinde bulunması
- Domain yaşı
- Mobil uyumluluk
- Özgün ve kaliteli içerik
- Site yazılım dili
- Site içi optimizasyonlar
- Site dışı backlink çalışmaları
Seo Öğrenmek istiyorum ?
Evet bugün hatta hemen şimdi başlayıp Seo öğrenebilirsiniz. Elinizde internet gibi paha biçilemez bir detay var. Her bilgi araştırılarak çok daha öğrenilmekte. Çünkü daha önceki tecrübelerde yaşanan olumsuz durumlar ve olumlu durumlar kişiler tarafından seo başlıklı olan yazılarda kaleme alınmaktadır. İlk işiniz Google’ın bir arama mantığında nasıl çalıştığını ufacıkta olsa anlamak ve müşteriyi anlamaktan geçmektedir.
Seo Basit midir ?
Aslında basit gibi gözükmektedir. Her kişi aman ne var bunda ben bunu yaparım diye kendini kandırabilir. İşin içine girildiğinde aslında karmaşık bir yapının var olduğu görülmektedir. İlk aşamalarda bu yazımızdaki kriterlere dikkat ederek başlamak her zaman başarı getirecektir. Öğrenilen her yeni bilgi ile de web sitesinin geliştirilmesi aşamasında ciddi başarı imkanı sağlayabilirsiniz.
Her Yapılan Seo Yöntemi Doğru Mudur ?
İşin içine girildiğinde şunu fark ediyoruz. Her yapılan seo çalışması doğru değildir. Doğal yollar ile kalıcı olarak yapılan çalışmalar her zaman mantıklıdır. Herhangi bir olumsuz sonuç almamak istiyor isek çalışmalarımızı en doğal yollar ile yapmamız gereklidir. Bir anda yüklenerek yapılan çalışmalar ise Sandbox’a girmemize ve sitemizi bir daha sıralamaya bile getiremememize sebep olacaktır. Burada daha çok deneme yanılma yöntemleri ile kişi kendini geliştirmektedir. Araştırmak ve kişilerinde deneyimlerin faydalanmak en mantıklı çözümlerden biridir. Çalışma yapan sayfalara ve sitelere bakıldığında rakipler analiz edildiğinde hangi yöntemin olumlu, hangi yöntemlerin olumsuz olduğunu fark etmek çok da zor değildir.
Seo’nun Web Site İçin Önemi ?
Şimdi bir site düşünün ortalama iyi olarak yapılmış. Fakat seosu hiç yok. Yani Title, description, H1 – H2 – H3 tagları, vurgulanmak istenen anahtar kelime, diğer sitelerden kırpma yolu ile alınmış yazılar, az içerik oranı, resimlerin alt başlık ve açıklamaları yok, boyutları uygun değil vs. şimdi böyle bir siteyi Google arama motoru dahil bir çok arama motoru zaten tanımayacaktır ki tanısa bile sıralamalarda ilk 500 ilk 250 bile göremeyebilir. Müşteri yani ziyaretçi arama yaptığında ise ilk sayfa ve maksimum 2. Sayfaya kadar gideceği için sitenizi bulması imkansızdır. Bu sebep ile en kısa anlatım şekli ile Seo bir web sitesi için altın anahtardır.
Yanlış Yapılan Seo Çalışmaları ?
Her doğru başarı ile ödülleneceği gibi her yanlış da ceza almaya mahkumdur. Yapılan yanlış seo teknikleri, kullanılan programlar ve diğer kötü yöntemler, alınan backlinlerin kalitesiz ve çok değersiz olması, en önemlilerinden biri olan kopyala yapıştır mantığında diğer sitelerden emeksizce alınan yazılar sizin blog veya sitenizin belki bir daha sıralamaya girmemesine ve ceza almanıza sebep olacaktır. İşte Sandbox dedikleri mantık da budur. Bu yanlış teknikler ile yapılan siteler de vardır. İlk etapta bir ceza almasa bile mutlaka fark edildiği anda sıralamalarda bir daha gözükmemek üzere yok olmaya mahkumdur.
Sosyal Medya Seo ?
Seo’da en önemli adımlardan birisi de sosyal medya ve etkileşimdir. Eğer sosyal medyada kaliteli içerikli paylaşımlarınız, kampanyalarınız var ise daha çok etkileşim alabilirsiniz. Sosyal medya platformlarında açılan hesaplarınız ile web sitenizi daha çok destekleyebilir, iyi bir backlink kaynağı oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra web sitenize trafik çekme anlamında doğal bir yol izlemiş olursunuz. Bir web sayfası oluşturduğunuzda vakit kaybetmeden sosyal medya hesapları olan;
- Tumblr
- Flickr
gibi sosyal medya hesaplarınızı açarak, kaliteli içerik ve resimler ile pekiştirip paylaşımlar yaparak son derece hızlı ve kararlı bir şekilde yükselme sağlayabilirsiniz.
Youtube Seo ?
Youtube seo aslında basit gibi görünmesine rağmen birkaç detay ile son derece başarıya ulaşmanızı sağlamaktadır. Üretilen bir videonun youtube yüklenmeden önce birkaç adım ile üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Yapmanız gerekenler oldukça basittir.
Özgün ve kaliteli içeriğe sahip olan bir video üretebilmek,
Video etiket kısmında videonun başlığının yer alması,
Video formatının youtube da çözünürlük ve format olarak en uygun formatlarda olması,
Dikkat çekici bir başlık seçimi yapılması,
Youtube’da video yüklerken anahtar kelimelerin araştırılıp özenle seçilmesi,
Youtube kanalınıza ait kapak resmi olması ve kanal açıklamaları, kanal etiketlerinin uygun bir şekilde hazırlanması,
Videonuzu youtube platformuna yükledikten sonra sosyal medya mecralarında paylaşımlar yapılarak desteklenmesi
Seo’yu ben mi yapmalıyım yoksa dışarıdan bir ajanstan hizmet mi almalıyım ?
Bu tamamen zaman ilişkisi ile alakalıdır. Eğer zamanınız var ise ve meraklıysanız bunun yanı sıra kendinizi de geliştirmek isterseniz seoyu sizin yapmanız çok daha mantıklı olacaktır. Fakat bu konuda ayırabilecek zamanım yok diyorsanız bir çok firmayı araştırıp, referanslarına bakıp anlaşıp seo çalışmaları yaptırabilirsiniz.
Seo ajansları ne kadar güvenilir ?
Seo ajansları ile bir çalışma planlanırken veya hizmet alımı yapılırken mutlaka geçmiş referansları ve hali hazırda bulunan referansları istenilmelidir. Çalıştığınız ajanstan raporlama ve ilerleyiş hakkında da iş ortasında ve işin bitiminde rapor istenilerek incelenmelidir. Doğru seçeceğiniz seo ajansı sizlere çok iyi bir şekilde geri dönüşüm sağlayabileceği gibi yanlış seçilen bir ajans sitenizi eksi olarak etkileyebilir.
Ana başlıklar olarak yukarıda belirtiğim şekilde başlıkların açıklamaları ve detayları ile makaleler yayınlamayı hedefliyorum. Her detaylı makaleyi içerikler ile örneklendirerek nasıl yapılacağına dair bilgiler paylaşıp sizlere bilgi birikimimi aktarmak isterim.
Ayrıca iletişim kısmından da direk olarak bize ulaşabilirsiniz.