İçindekiler

Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Seo uyumlu makale nasıl yazılır? adlı yazımızda sizlere sıfırdan seo uyumlu bir makalenin nasıl yazılacağını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacağız.

Öncelikle yazılacak olan yazının konusuna hakim olmak gerekmektedir. Konu hakimiyeti size yazıyı yazarken farklı kelime öbekleri ve anlamdaş kelimeleri kullanmanızı ve kelime dağarcığınızı yazıya dökmenizi sağlayacaktır. Yazılacak konunun seçimi yapılırken öncelikle bilgi sahibi olmak en temel şarttır. Seo uyumlu makale nasıl yazılır? sorusunun tüm detayları ile cevaplarının yer aldığı makale size tüm detayları ile yardımcı olacaktır.

Seo Uyumlu Makale Yazılacak Konunun Seçilmesi

Yazılacak olan yazı hakkında araştırma yapıp, detaylı bilgi kaynaklarına ulaşıp, konu ile ilgili tüm detayları anlamak yazıyı yazmak için en önemli etkendir. İyi bir araştırma size konunun detaylarını göstereceği için yazı yazacağınız konu hakkında araştırmalar yapıp küçük küçük notlar alın.

Seo Uyumlu Makale Rakip Analizi

Rakip bir blog veya web sitesinin analizini yapmak son derece faydalıdır. Rakiplerin kullandığı konunun içeriği, anahtar kelime ve varyasyonlarının kullanım oranı gibi bir çok analizi not alıp yapmanız size fayda sağlayacaktır.

Seo Uyumlu Makale Özgün İçerik

Bir yazıyı alıp da artık kopyalamazsınız diye düşünüyorum. Bu hem etik değil, hem de mantıksız ve faydasız olacaktır. Sadece zaman kaybıdır. Özgün içerik diye bahsedilen şey aslında “tamamen sizin araştırmasını önceden yaptığınız konu hakkında, kendi cümleleriniz ile yazdığınız yazıdır.” Araştırmalarınızdan aklınızda kalan ve sizin kelimeleriniz ile oluşan yazılar yazmanız gerekmektedir. Bu şekilde arama motorları tarafından fark edilirsiniz. Çünkü sizin yazdığınız şekilde tam manası ile o yazıyı yazan birisi yoktur.

Seo Uyumlu Makale Kelime Sayısı

Enteresan bir durumdur ki bazı yazılardaki özgün içerikler içeriğin yazılmasının kaliteli olmasından dolayı 150 kelimelik bir yazı da ilk sıralarda yer alırken, 300 kelimelik bir yazıda üst sıralarda yer alabilmektedir. Bunu ise şu şekilde özetleyebiliriz; Yazılacak olan konu, ilk sayfadaki rekabetiniz yazınızın şeklini belirlemelidir. Ortalama 400 – 500 kelimelik bir yazı yeterli olacaktır. Çok uzun yazılar okuyucuyu yorabileceği gibi sayfadan çıkma oranını da yükseltebilmektedir. Çok sıkmadan konunun detaylarından da bahsederek yazıyı sonuca ulaştırmak en mantıklısıdır.

Konunun Net Olması

Yazılan yazının en net şekilde olması gerekmektedir. Web sitesini ziyaret eden kişi sonuca bir an önce de ulaşmayı hedefleyerek sitenizi ziyaret etmektedir.

Yazı Fontu

Kullanılan yazı fontu göz yormamalıdır. Küçük yazı fontları okumayı da zorlaştıracağından sitenize gelen ziyaretçi çıkış yapabilir. Çok büyük yazı fontlarıda kullanılmamalıdır. 13px 14 px gibi fontlar uygun okuma oranındaki fontlardır.

Anahtar Kelime Sayısı

İşte en kilit noktalardan birisi burasıdır. Hazırlanan yazının seo uyumlu olması için sürekli anahtar kelimeyi vurgulamak yerine anahtar kelime oranını %3 yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca anahtar kelime varyasyonları ve anlamdaşlarını da kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Her kullanıcı aynı anahtar kelimeyi yazmamaktadır. Aynı şekilde kesinlikle yazmamaktadır. Bunun için anlamdaş kelimeler ve varyasyonları kullanmak önemlidir.

Yazı Başlığı (Title)

İlgi çekici bir başlık olmalı. Dikkat çekici. Örneğin “nasıl yapılır ?” başlıkları merak uyandırır. Fiyat etiketli başlıklar da ilgi çeker. Konu ile alakalı olan başlıklar olmalıdır. Başlık karakter 70 karakteri geçmemelidir.

Açıklama Bölümü (Description)

Bu kısımda başlıkta geçen kelimeler kullanılmalı ve kısa bir şekilde, ilgi çekici olarak içeride şu bilgiler bulunmaktadır gibi bir açıklama yazılmalıdır. Ziyaretçi evet bu site tam benlik demesi için açıklama kısmı önemlidir. Aslında açıklama kısmı description kısaca ziyaretçiye sitenin bu sayfasında şu bilgiler yer almaktadır demektedir.

Başlık Etiketleri (Heading)

Bir web sitesinin olmazsa olmazları arasında başlık etiketleri yer almaktadır. Başlıklar H1 H2 H3 H H5 H6 olarak kullanılmaktadır. H1 konu hakkındaki ana başlık olarak kullanılırken diğer etiketler alt başlık olarak kullanılmaktadır. Örneğin; Bir yazıdaki ana başlık H1 etiketi iken, konu hakkındaki diğer açıklamalar kalan etiketleri belirlemelidir.

Kullanıcı Yorumları

Yazmış olduğunuz yazılarınızda en alt kısımda kullanıcılar ile etkileşime girebileceğiniz, fikir alışverişi yapabileceğiniz bir yorum kısmının bulunmasında fayda vardır. Böylelikle soru cevap kısımları ile kullanıcıların sitenizi takip etmesini, tekrar ziyaret etmesini ve etkileşimi sağlamış olursunuz. Ayrıca kullanıcı soruları ile eksik yanlarınızı görmenize olanak sağlayan yorumlar kısmı sitenize bir ayrıcalık katacaktır.

Dış Bağlantılar

Yazınızda mutlaka web siteniz dışında bir bağlantıya link vermeniz önem arz etmektedir. Konu ile alakalı olarak bir dış link verilebileceği gibi sosyal medya hesaplarınıza link çıkışı verme işlemi de yapabilirsiniz.

İç Bağlantılar

Bir yazıda mutlaka olmazsa olmazlardandır. Yazı sırasında bahsedilen bir konu hakkında daha önce yazılmış olan başka bir yazı veya sayfanıza link vermeniz kullanıcıların en detaylı bilgilere de ulaşmasını sağlayacaktır.

Son olarak bir blog veya web sitesi açmaya karar veren kişilere en büyük tavsiyem, tamamen özgün yazılar ele almanız olacaktır. İçerik ve yazılarınız her zaman bir kullanıcı gözü ile sonuca odaklı olacak şekilde hazırlanmalı ve sunulmalıdır.

Zayıf İçerikten Kaçınmak

Basit ve anlamsız cümle yapısı, okunduğunda ziyaretçiye çok da fayda kazandırmayacak yazılardan mutlaka kaçınmak gerekir. Bir ziyaretçi web sitesinde ne kadar çok zaman geçirir ise “hemen çıkma oranı” mutlaka düşecektir. Hemen çıkma oranı sizin web sitenizin veya bloğunuzun kaliteli olduğunu arama motorları gözünde değerlendirilir.

Kullanıcı Dostu İçerik Oluşturmak

Sitenize veya bloğunuza bir ziyaretçi geldiğinde anlamsız, karmaşık, düşük cümleler ile hazırlanmış bir makale, yazı ile karşılaştığında bunu okumayacaktır. Burada yapılması gereken yazı esnasında örnekler vermek, kaliteli ve özgün cümleler kullanmak, yani kısacası anlatılmak isteneni aktarıp, bunu en iyi dil ile sağlamak olmalıdır.

Resim Seçimi ve Resimlerin Kullanımı

Seo uyumlu makale yazarken, makale içerisinde resim kullanılmalıdır. Ayrıca resimlerin alt etiketleri yazıya uygun şekilde girilmelidir. Yazı içerisinde kullanılan resim yazıyı anlatacak bir resim olarak seçilmelidir. Resimlerin görsel olarak ne çok büyük ne de çok küçük olmaması gerekmektedir. Ayrıca resim boyutlarının optimize edilmesi önemlidir. Ne kadar az boyut sayfa hızının o kadar hızlı ve kullanıcı dostu olarak yüklenmesini sağlamaktadır.

Sosyal Medya Araçları

Seo uyumlu makalemizi yazdık, fakat okuyacak ziyaretçi de gerekli. Bunun için var olan veya açacağınız sosyal medya hesaplarınızdan yazmış olduğunuz yazının linkini paylaşıp ziyaretçi gelmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca facebook gibi sosyal medya araçlarındaki paylaşım gruplarına üye olarak daha fazla kitleye erişebilirsiniz.

Ayrıca Seo Nedir ? adlı yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Bizi instagram sayfamızdan Mehmet Gökmen takip edebilir ve anlık gelişmelerden hemen haberdar olabilirsiniz.